Pastis Janot |
Pernod & Ricard
Van oudsher hadden cafébazen eigen recepten om een anijslikeur te maken maar het was Paul Ricard die in 1934 voor het eerst commercieel gebruik maakte van het woord Pastis. Hij noemde zijn drankje Le vrais Pastis de Marseille. Pernod was zijn grote concurrent met zijn absinthstokerij. In 1975 besloten de twee samen te gaan werken en nu is de Pernod-Ricard group het tweede drankconcern ter wereld!
In de ban!
Absinth was al eerder in de ban gedaan maar in de tweede wereldoorlog werd ook pastis verboden. De Duitsers eisten alle alcohol op voor eigen gebruik. Pas in 1951 kon Pastis weer gedronken worden. In dat jaar lanceerde Pernod een nieuw merk dat heel toepasselijk de naam 51 kreeg.
Blurp
De doorgewinterde francofiel is goed voor een deel van de mega-consumptie, bien sûr, maar dat is slechts een piepklein deel van de 140 miljoen liter die er in Frankrijk per jaar doorheen gaat. En dat is weer de helft van alle sterke drank samen. Als je denkt dat de grootste pastisdrinkers in het zonnige zuiden wonen heb je het mis; de grootste pastisdrinkers wonen in het noorden van Frankrijk; de Ch'tis ;-)
Wit witter witst
In pastis zit etherische olie uit het anijszaad. Deze lost wel op in alcohol, maar niet in water. De olie bindt met alcohol tot onzichtbare druppeltje als ze met water in aanraking komen. Ze weerkaatsen dan het licht waardoor het drankje wit lijkt te worden.
Hoe dan ook ..... santé!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten