VILLAJELENA NL |PRIJZEN & BESCHIKBAARHEID | VILLAJELENA UK | PRICES & AVAILABILITY | CONTACT

Welkom op de site van Villajelena.

Villajelena is een gîte in de Var in Zuid Frankrijk met 2600 m2 tuin, een zwembad, eigen Jeu de Boules veld en uitzicht op wijngaarden. Villajelena is als vakantiewoning te huur.
Deze site is gemaakt in een weblog format waardoor de laatste post steeds bovenaan komt te staan. Door vanuit de verschillende menu's in de rechter balk te werken vindt u de informatie gesorteerd op categorie. Foto's op de site zijn in een groter formaat te bekijken door er op te klikken. Er rust copyright op alle foto's.

Welcome to Villajelena's website.
Villajelena is a gîte in the Var region in South of France with 2600 m2 garden, a swimming pool,
its own Jeu de Boules court and a view on vineyards. Villajelena is a holiday rental house.
This site was made using a weblog format thus putting the last post on top of the main page each time.
By using the different menu's from the sidebar on the right you can easily access information by category.
Photo's on this site can be viewed in a larger format by clicking on them. The photos are copyrighted.

11 oktober 2013

Nederlanders in Frankrijk | Margriet Ravensbergen


Villajelena vraagt Nederlanders die in Frankrijk wonen (en werken) naar hun ervaringen en verhalen. En naar hun favoriete wijnen (of andere Frans gerelateerde top 3). De achtste bijdrage in deze serie komt van Margriet.

Wie is Margriet Ravensbergen?
Margriet groeide op in het Zuid-Hollandse Rijnsburg. Net zoals Franca Porter-Sanders van de vorige bijdrage, is zij nooit erg honkvast geweest. Via Leiden, Hook (Verenigd Koninkrijk), Arquennes (België) en Utrecht kwam zij bijna zes jaar geleden in Le Mont-Dore in de Auvergne terecht.

Sportieve Margriet in haar element
Kriebels
Hoe dat zo kwam? Misschien begon dat al toen zij, terwijl zij net in Hook woonde, tijdens een mountainbikevakantie in Equador, Erwin leerde kennen. 
Of misschien wel omdat die zelfde eigenlijk wel introverte Erwin maar niet uitgesproken raakte over een accommodatie speciaal voor fietsers in de Belgische Ardennen. Of omdat zij samen na een half jaar fietsen in Zuid-Amerika (van Lima naar Ushuaia) nog wel terugkeerden in het bedrijfsleven maar tijdens vakanties in Frankrijk de neiging hadden om reclamefolders van makelaars mee te nemen. 

Maar de echte aanzet leek te komen toen Erwin op een avond – al fietsend door de binnenstad van Utrecht, op weg naar een spinningklas – voorstelde dat Margriet maar een opleiding webdesign moest gaan doen. Want ondertussen was het wel duidelijk dat zij ooit naar Frankrijk zouden vertrekken om daar een ‘fietsiets’ te beginnen. Fiets omdat dit een gezamenlijk passie is. En een ‘iets’ omdat de vorm van de accommodatie (hotel, gîte, chambres d’hôte) in dit stadium nog onbekend was.

Fietsen, bits & bytes
Erwin beredeneerde dat van toerisme alleen moeilijk te leven zou zijn. En aangezien hij als softwareontwikkelaar van webapplicaties geld zou kunnen bijverdienen, zou het handig zijn wanneer Margriet dat ook zou kunnen. Margriet: "Ik sputterde wat tegen, want en een drukke baan waar regelmatig voor gevlogen moest worden en ook al het volgen van Franse les bij de Alliance Française...? De oplossing was volgens Erwin eenvoudig; baan opzeggen en in Nederland alvast een webdesign bedrijf beginnen om zo alvast wat klanten te hebben voorafgaand aan een eventueel toekomstig vertrek naar Frankrijk". 

Misschien wel handig om te vermelden dat Margriet van oorspronkelijk opgeleid was als graficus en vervolgens de internationale marketing in ging. Zaken die bij webdesign enorm bleken te helpen. Een half jaar na het oprichten van het webdesignbedrijf BuroRaDer, vertrokken Erwin en Margriet voor een oriëntatievakantie naar Frankrijk. Het idee was om een aantal regio’s te bezoeken en om toch ook al een aantal te koop staande objecten te bekijken. Puur ter oriëntatie. Waar is het leuk fietsen voor mountainbikers en racefietsers? Wat kunnen we waar voor een bepaald bedrag kopen? Waar zien we ons zelf ooit wonen?

De zoektocht naar een plek in Frankrijk
Het liep iets anders. De vakantie begon in het departement Puy de Dôme in de Auvergne. Volgens het door Margriet in elkaar gezette Excel spreadsheet zouden daar twee panden bezocht worden om door te reizen naar de Aveyron, de Cevennen, de Vercors en de Chartreuse om vervolgens bij het Lac de Bourget te eindigen. De Aveyron werd nog wel gehaald maar na een desastreus bezoek aan een pand (dankzij een lokale makelaar die dacht dat mountainbiken op een hoogvlakte over asfast echt was wat wij zochten) en een bezoek aan een zondagmorgenmarkt waar Engels en Nederlands de voertaal bleek te zijn, besloten Erwin en Margriet terug te keren naar de Auvergne. Daar hadden zij namelijk Les Camélias bezocht. 

Erwin en Margriet & Les Camélias
Les Camélias
Margriet: "Les Camélias ... een te koop staande oude villa met daarin zes appartementen en woonruimte op de eerste etage voor de eigenaren. Niet alleen meer dan uitstekend geschikt voor fietsers, maar gelegen in een kuuroord waardoor er in het voor- en naseizoen ook gasten zijn en ook gelegen in een wintersportgebied. Van de kerstvakantie tot half oktober zijn er zo altijd wel toeristen in het dorp aanwezig.

In plaats van vier weken rondreizen door Frankrijk bezochten we Les Camélias nogmaals en op de camping van onze adviseur hebben we aan een bedrijfsplan gewerkt. Thuisgekomen – met compromis de vente – werd het appartement in Utrecht te koop gezet en binnen tien dagen - zonder dat er een makelaar aan te pas kwam - verkocht. We spreken september 2007, dus net voor het uitbreken van de crisis. Precies op tijd werden ook aandelen en opties omgezet in geld en in december 2007 was de verhuizing naar Le Mont-Dore een feit.

De appartementen waren weliswaar direct verhuurbaar maar in de afgelopen zes jaar hebben we ook flink verbouwd om het comfort van onze gasten te vergroten. Maar ook buiten is flink gewerkt. Bijvoorbeeld aan een groot houten terras in de tuin. De tuin die overigens tegen een bergwand is gelegen en door zijn ligging hoger dan het dak van het huis een uiterst mooi uitzicht biedt.

Hadden we de eerste jaren nog tijd om te verbouwen, zijn we de laatste jaren aangewezen op de periode van eind oktober tot de kerstvakantie. De rest van de tijd zien hier altijd wel wat gasten. Niet alleen fietsers zoals oorspronkelijk ons idee was. Fietsers weten ons wel goed te vinden maar doordat het Massif du Sancy een grote verscheidenheid aan toeristen trekt ontvangen wij behalve fietsers en andere actievelingen zoals wandelaars en trailrunners, ook ‘gewone’ vakantiegangers en mensen op doorreis. Deze laatste groep zien we vaak een jaar later terug voor een langer verblijf.

En ook dit jaar weer groei in de verhuur, terwijl we dachten dat het resultaat van vorig jaar niet te evenaren zou zijn. En ja, er worden nog steeds websites gebouwd en Margriet geeft ook regelmatig drukwerk vorm. Maar door de drukte rondom Les Camélias maken we daar weinig tot geen reclame voor zodat we de hoeveelheid werk die daar uit voortkomt nog mooi kunnen inpassen".

Helemaal op mijn plek!
"We wonen nu bijna zes jaar in Le Mont-Dore en vinden het hier eigenlijk nog leuker dan we van te voren hadden kunnen bedenken. We zijn prima geïntegreerd, mede dankzij het bezoeken van de vele concerten die hier worden georganiseerd en ons lidmaatschap van de lokale fietsclub. Maar wat we ons van te voren niet realiseerden is dat het eigenlijk een uniek plaatsje is. Zeer levendig, maar midden in een overweldigende natuur. Het heerlijke terras met uitzicht op de Puy de Sancy, hoogste punt van het Massief Centraal

Dit jaar overigens geen grote verbouwing maar eindelijk eens zelf echt op vakantie. Drie weken fietsen in het noorden van Thailand zodat we goed uitgerust aan het winterseizoen kunnen beginnen, dat overigens met rasse schreden nadert; vandaag sneeuwde het!".

Margriet’s top 3
1
Qua wijn moet ik natuurlijk de biologische wijnen van onze huisleverancier Gilles Persilier  aanbevelen. Zijn wijnen komen van de flanken van het plateau de Gergovie, waar Vercingetorix (een Gallische koning uit de Auvergne) ooit een veldslag van Julius Caesar won. Uit het departement Puy de Dôme komen overigens vijf grand cru wijnen: Boudes, Chanturgue, Châteaugay, Corent en Madargue.

2
En wanneer we het over de Auvergne hebben denkt iedereen natuurlijk al snel aan de Saint Nectaire kazen. Eén van de vijf AOC kazen van de Auvergne. De overige 4 AOC kazen zijn Cantal, Salers, Bleu d’Auvergne en Fourme d’Ambert. Maar ook de blauwschimmelkaas van de Gebroeders Vergnol , een kaasje genaamd Pavin - welke nog lekkerder in de mond smelt dan Saint Nectaire – en Gaperon is erg lekker.

3
De apèro-concerten op zondagmiddag bij Mimi. Hoewel, die zouden eigenlijk op nummer 1 moeten staan. Mimi is de eigenaresse van een ongehoord gezellig café waar je tussen de middag ook heerlijk kan eten. In de winter zijn de concerten binnen in het knusse cafeetje, in de zomer heerlijk buiten op het terras. Op het gebied van muziek zitten wij overigens zeer goed in Le Mont-Dore. In september een blues festival, in februari een jazz festival en in juli een Retro-rocking festival. Die festivals tonen precies aan wat ik eerder vertelde over het levendige plaatsje in de overweldigende natuur. Overdag fietsen, wandelen of skiën en daarna genieten van fantastische muziek.

2 opmerkingen:

 1. Wat leuk Margriet om jullie verhaal te lezen!
  Het gaat jullie goed.
  Groetjes,
  Franca

  BeantwoordenVerwijderen
 2. en dat terras zit erg lekker in de avondzon (spreek uit ervaring)

  BeantwoordenVerwijderen