VILLAJELENA NL |PRIJZEN & BESCHIKBAARHEID | VILLAJELENA UK | PRICES & AVAILABILITY | CONTACT

Welkom op de site van Villajelena.

Villajelena is een gîte in de Var in Zuid Frankrijk met 2600 m2 tuin, een zwembad, eigen Jeu de Boules veld en uitzicht op wijngaarden. Villajelena is als vakantiewoning te huur.
Deze site is gemaakt in een weblog format waardoor de laatste post steeds bovenaan komt te staan. Door vanuit de verschillende menu's in de rechter balk te werken vindt u de informatie gesorteerd op categorie. Foto's op de site zijn in een groter formaat te bekijken door er op te klikken. Er rust copyright op alle foto's.

Welcome to Villajelena's website.
Villajelena is a gîte in the Var region in South of France with 2600 m2 garden, a swimming pool,
its own Jeu de Boules court and a view on vineyards. Villajelena is a holiday rental house.
This site was made using a weblog format thus putting the last post on top of the main page each time.
By using the different menu's from the sidebar on the right you can easily access information by category.
Photo's on this site can be viewed in a larger format by clicking on them. The photos are copyrighted.

24 juli 2013

Nederlanders in Frankrijk | Agnes en Eric Roeleveld

Villajelena vraagt Nederlanders die in Frankrijk wonen (en werken) naar hun ervaringen en verhalen. En naar hun favoriete wijnen (of andere Frans gerelateerde top 3). De derde bijdrage in deze serie komt van Agnes en Eric.

Wie zijn Agnes en Eric Roeleveld?

In 2001 gingen Eric (in Nederland mede-eigenaar van een Drukkerij) en Agnes (toen werkend als Customer Relations Manager) op zoek naar een droomplek in het Franse land, Frankrijk kenden beiden goed van vakanties en reizen met hun ouders en samen. Agnes kwam er al vanaf heel jong (ze reden nog in een Dyane) en Eric kwam er ook al heel wat jaren met zijn ouders in een oud caravannetje.

Een aankoop van een camping of Chambre d’Hôte was in eerste instantie het doel, uiteraard in het zonnige zuiden, maar dat bleek in sommige opzichten toch best lastig. Diverse regio’s van Frankrijk werden bezocht, vakanties, lange weekenden bijna alle vrije tijd ging in de zoektocht zitten.

Agnes: "Tuurlijk werd er ook flink op internet gezocht, maar je moet het toch 'live' ervaren! Bovendien keken we toen regelmatig naar “Ik Vertrek” en vonden we het onverantwoord om via internet iets te kopen, met het gevaar een giga misser te maken. Bovendien was dat niet nodig, Frankrijk is tenslotte niet aan de andere kant van de wereld en het is leuk er naar toe te gaan, dus gingen we zelf op zoek.

Na een paar jaar tevergeefs zoeken en twee keer nèt naast het net gevist te hebben, besloten we dat een lening zonder 'vast' inkomen geen verstandig idee was. We besloten om eerst toch voor een vakantiewoning te gaan, en niet direct te gaan emigreren. Op die manier konden we toch genieten van ons eigen plekje, op ons gemak het huis opknappen (wat in de praktijk gewoon 'werk-vakantie-kamp' betekende) en dan later eventueel definitief verhuizen. Investeren in stenen was tenslotte beter dan Icesafe. Probleem 1 opgelost!
Het moest dus gaan om een regio die op rijafstand van Nederland lag, toch heuvelachtig en met veel ruimte en rust. En natuurlijk betaalbaar."

Agnes in de Halle in Autun (onder de Mairie)

Een vakantiehuis in “la douce France” werd uiteindelijk emigreren.

Het werd het randje van de Nivernais en Morvan, een gunstige ligging op een kilometer van een dorp met alle voorzieningen, maar toch rustig tussen de koeien in een hameau. Een leuk huisje met een niet al te grote tuin.
Aangrenzend aan weilanden hebben ze rust en ruimte en ze hoeven dat allemaal zelf niet te onderhouden. 

Agnes: "In een hameau van 12 huizen op een kilometer van een dorp met voorzieningen en een paar cafés. Onze favoriet is Café de la Paix! Annie op haar sloffen, een antieke bar en een biljart waar al jaren de planten op staan te verstoffen. Elke dag worden de tafeltjes afgenomen, verschuif er vooral geen, want dan krijg je een snauw.

Integreren tussen boeren is in het begin best lastig, groeten helpt, maar het allerbeste, zo hebben wij ervaren is een burenfeest! In het eerste jaar na onze komst hebben wij alle buren (over een afstand van 5km langs ons doodlopende weggetje) uitgenodigd voor het “Fête des Voisins” De buren konden via een antwoordkaartje laten weten of ze erbij zouden zijn.

Na een paar dagen, al diverse kaartjes retour ontvangen met een positieve reactie. Na een week stond buurman JP voor ’t hek, met de vraag wie komen er allemaal? Bleek dat ie in verband met een vete niet met buurman G. wilde praten... Op zijn vraag dus aangegeven dat ie best kon komen, omdat ik niet wist of buurman G wel zou komen. Uiteindelijk zijn alle buren - 40 stuks met een schare kinderen - op het feest geweest. Na het feest (met natuurlijk de nodige drank) waren alle vetes uitgepraat en buurman JP en G werken zelfs af en toe samen!

Nederlandse Kaas in Frankrijk?

Eric en Agnes Roeleveld verkopen met veel enthousiasme (h)eerlijke Nederlandse kaas op diverse markten in de Morvan.

Agnes: "Leuk, want de Fransen zijn dol op onze kaas, maar ook vakantiegangers vinden het fijn een echt stukje Nederlandse kaas te proeven! Vooral de boeren- en kruidenkazen vinden de Fransen heel lekker, want die kennen ze hier niet. Maar ook een heerlijk stuk oude brokkel nemen ze graag mee. Zelfs japanners en amerikanen vooral, vinden het leuk om te zien dat Nederlanders zo ondernemend zijn. Het een lust voor het oog om te zien hoeveel verschillende kazen Nederland heeft en hoe positief veel Fransen er tegenover staan. Het is een goed voorbeeld van Europese integratie."

Gekke dingen maken ze natuurlijk ook mee op de markten; van toeristen die met open mond kijken naar de collectie of precies andersom, Nederlanders die grinnikend langslopen, en iets verderop zeggen, “tsss, die heeft lef!” Vriendelijk bieden ze dan een stukje kaas te proeven aan en denken bij zichzelf, "Wij hebben het lef!"

De jaarkalender van Fromagerie Champs Fleuris


En inderdaad om te emigreren heb je lef nodig! En ja, kaas verkopen in 'het land van de kaas' - Frankrijk - daar heb je ook lef voor nodig. Maar wat veel Nederlanders niet weten, is dat Fransen heel graag goed en lekker eten! En liever gaan voor de kwaliteit en vers van de markt, dan voor een stukje vacuum verpakt van de supermarkt. En daar ligt de kracht van 'Fromagerie Champs Fleuris'! Persoonlijke service, kwaliteit, 50 soorten Nederlandse kaas, vers van het mes en voor iedere passant een vriendelijk “Bonjour”.

Inmiddels zijn ze in de Bourgogne en op veel plaatsen in Frankrijk doorgedrongen. Naast de kraam hebben ze ook een webshop en verzorgen ze kaas voor recepties, vernissages, bruiloften etc. Verder organiseren ze - op verzoek - wijn/kaasproeverijen (deze uiteraard alleen in de regio). Daarnaast hebben ze diverse Indonesische producten van Koningsvogel in hun collectie.

Agnes: "Natuurlijk weten ook de in de regio wonende Nederlanders inmiddels de weg te vinden. Bovendien vinden de Fransen zelf het een geweldig initiatief en nemen ze graag kaas mee voor hun apéro of kaasplateau. Nederlandse Kaas in Frankrijk? Jazeker!"

Woont u in Frankrijk? Neem dan eens een kijkje op de site fromageriechampsfleuris.com, daar kunt u kaas bestellen die bij u thuis afgeleverd wordt. Fromagerie Champs Fleuris levert uitsluitend in Frankrijk en Monaco!

Eric in Nevers | Fromagerie Champs Fleuris

De Top 3 van Agnes en Eric


De wijnen komen uit diverse streken van Frankrijk maar combineren uiteraard prima met een blokje kaas.
1
Ik heb gekozen voor La Maillardière van Brigitte Baronie, een heerlijke Champagne, niet al te droog, een licht maar niet overdreven zoetje.
2
De tweede wijn is een Rosé d’une nuit van Chateau de Montmirail in Vacqueras, Een heerlijke rosé van een aantal druivenrassen: eentje die je niet moet laten liggen en jong moet drinken! (lang laten liggen lukt ook echt niet hoor, daar is ie te lekker voor) Deze rosé past goed bij gegrilde en zomerse gerechten.
3
Wijn nummer drie is een Pinot Noir van JanotsBos, een wijndomein van een Fransman en Nederlandse wijnboer. De neus is erg fruitig met een lichte kruidigheid. Tonen van zwart fruit, zoals bramen, kersen en bessen zijn in overvloed aanwezig en dit alles voorzien van een klein vleugje zwarte peper. De tannines zijn zacht en mooi geïntegreerd. Deze wijn heeft een opvoeding op hout gehad van tien maanden, op Frans eiken. Het is een fijne elegante wijn. Een mooi voorbeeld van een Pinot noir. 

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuk interview, Agnes en Eric! Ik vind jullie kanjers met lef. Een gat in de (kaas)markt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op zaterdag 3 augustus tussen 11.00 en 12.00 uur in het programma Holland op Zaterdag aandacht voor Agnes Roeleveld uit Frankrijk.

    Sinds 2009 laten zij en haar man Eric, de Fransen kennismaken met het “gele goud” uit Nederland.
    De gewilde Nederlandse kaas koop je in Frankrijk niet alleen op de markt maar ook via de webshop.
    Maar niet alleen de Fransen zijn dol op kaas, ook vakantiegangers vinden het fijn een echt stukje Nederlandse kaas te proeven.

    Hoe dat ontstaan is vertelt Agnes graag, maar ook hoe ze in Frankrijk terecht zijn gekomen, over de ontwikkeling van het bedrijf en over de verwachte toekomst.
    Een mooi voorbeeld van Europese integratie.

    Het programma Holland op Zaterdag is te beluisteren tussen 10.00 en 13.00 uur en met een herhaling van
    het programma tussen 22.00 en 01.00 uur op www.irnb.nl en u klikt vervolgens op de button luisteren.

    Bron: Desiree Peele ("Ondernemers in Frankrijk" op Facebook)

    BeantwoordenVerwijderen