VILLAJELENA NL |PRIJZEN & BESCHIKBAARHEID | VILLAJELENA UK | PRICES & AVAILABILITY | CONTACT

Welkom op de site van Villajelena.

Villajelena is een gîte in de Var in Zuid Frankrijk met 2600 m2 tuin, een zwembad, eigen Jeu de Boules veld en uitzicht op wijngaarden. Villajelena is als vakantiewoning te huur.
Deze site is gemaakt in een weblog format waardoor de laatste post steeds bovenaan komt te staan. Door vanuit de verschillende menu's in de rechter balk te werken vindt u de informatie gesorteerd op categorie. Foto's op de site zijn in een groter formaat te bekijken door er op te klikken. Er rust copyright op alle foto's.

Welcome to Villajelena's website.
Villajelena is a gîte in the Var region in South of France with 2600 m2 garden, a swimming pool,
its own Jeu de Boules court and a view on vineyards. Villajelena is a holiday rental house.
This site was made using a weblog format thus putting the last post on top of the main page each time.
By using the different menu's from the sidebar on the right you can easily access information by category.
Photo's on this site can be viewed in a larger format by clicking on them. The photos are copyrighted.

17 juli 2013

Nederlanders in Frankrijk | Martha HamnacheVillajelena vraagt Nederlanders die in Frankrijk wonen (en werken) naar hun ervaringen en verhalen. En naar hun favoriete wijnen (of andere Frans gerelateerde top 3). De tweede bijdrage in deze serie komt van Martha.

Wie is Martha Hamnache?

Martha Hamnache is grondlegster van Art en France, opgericht in 2007, dat in zes jaar tijd is uitgegroeid tot hét podium voor Nederlandse en Vlaamse kunstenaars in Frankrijk.  (www.artenfrance.nl)

Inmiddels tonen meer dan 200 kunstenaars in diverse disciplines hun werk op de veel bezochte Art en France website.  Sinds het voorjaar van 2004 woont Martha Hamnache in Frankrijk. De eerste jaren verbleef ze in Parijs, waarna zij en haar man in 2010 besloten de grote stad te verlaten en te verhuizen naar Besançon (Franche-Comté). 

Martha: "De liefde voor Frankrijk kreeg ik al vroeg van huis uit mee. We gingen met de caravan op vakantie naar de Ardèche en dat beviel zo goed dat mijn hele familie daar nu al meer dan dertig jaar, in het dorpje Joyeuse, alle vakanties doorbrengt. Eigenlijk wist ik al heel vroeg dat ik ooit in Frankrijk zou gaan wonen. En ik ben nog iedere dag blij dat ik die stap heb gezet." Het leven in Frankrijk is voor haar een verademing. De manier van leven, de aandacht voor voedsel en waar het vandaan komt, de gesprekken over eten, de politiek en jawel, het weer.

"Ik heb niets voorbereid, ben gewoon gegaan. Had een baan voor 4 maanden gevonden in Parijs in een sector waar ik nog nooit in gewerkt had, de hotellerie. Ging werken als receptioniste in een chique hotel bij de Arc de Triomph. Sloot mijn marketing adviesbureau in Breda. Huurde een piepkleine kamer van 9m2 in Parijs. En rolde van de ene baan in de andere, werd verliefd, trouwde."

Martha Hamnache


Een andere manier van leven

Financieel betekende Frankrijk een stap terug. "Soms was dat moeilijk vooral omdat ik in Nederland goed mijn brood verdiende. Maar toekunnen met minder bleek helemaal geen probleem. Ik houd van het rondstruinen op brocantes en rommelmarkten en daarmee heb ik mijn hele huis ingericht. Koop ook rustig tweedehandskleding. Vind het heerlijk als ik iets een tweede leven kan geven.
En de vrijheid die je wint als je de 'ratrace' vaarwel zegt en geen materiële dingen meer najaagt maar je tijd besteed aan wat je echt leuk vindt om te doen, is een groot goed. Ook al moet je het met minder financiële middelen doen, je krijgt er zo veel voor terug qua kwaliteit van leven." 

Art en France

Haar idee voor Art en France ontstond in 2007, tijdens een lange revalidatie.
Het was tijdelijk onmogelijk om exposities te bezoeken, dus zocht zij een manier om thuis met kunst bezig te zijn. Zo werd de website geboren, die inmiddels enkele honderden bezoekers per dag trekt. Daarnaast organiseert Art en France exposities in Frankrijk en Nederland en worden de aangesloten kunstenaars op de hoogte gehouden van expositiemogelijkheden in beide landen.

Martha: "De site geeft tips over exposities en kunsthistorische toeristische informatie.  Zo vind je er een online galerie en een overzicht van creatieve cursussen in Frankrijk en vakantieadressen bij Nederlanders en Nederlandse kunstenaars in Frankrijk. Voor kunstkopers biedt Art en France bovendien het voordeel dat men direct bij de kunstenaar zelf koopt, waardoor we altijd de laagste prijs kunnen garanderen.

Verder zijn we sinds kort begonnen met een artotheek met 5 depots in Frankrijk bij Art en France kunstenaars. Artotheken zijn in Frankrijk nog lang niet zo'n begrip als in Nederland, dus er is een hele markt die veroverd kan worden.
De leenprijzen zijn bewust laag gehouden zodat kunst voor iedereen toegankelijk is." 

Het leukste aan het leven in een ander land?

Het ontdekken van een land, anders dan alleen tijdens vakanties. Dagenlang zwerven door Parijs totdat ik alle hoeken en gaten van de stad kende.
In Besançon is het heerlijk om een hele dag door de bergen en heuvels te lopen, rugzak om, eten mee en maar zien waar je uitkomt. Soms kom je een hele dag niemand tegen, soms sta je ineens tegenover een herder en zijn kudde geiten.
Zie je herten in het bos, of een gems in de bergen. Dat zo iets nog kan en bestaat, dat is geweldig.

De liefde van de Fransen voor hun nationaal erfgoed, waaronder de keuken, delen. Op zoek naar de beste adresjes voor die ene kaas of die ene wijn en daar urenlang over kunnen praten met vrienden. Lunches die 6 uur duren.
Tijd nemen om te leven.  Iedere dag even koffie op het terras en bijkletsen met vrienden en buurtbewoners. Iedere dag even naar de markt om te kijken wat er op tafel komt.  Genieten van het ontdekken van een stad, geveltjes kijken.

Na een lange revalidatie loop ik weer redelijk goed, al heb ik af en toe een terugval en ik heb moeten leven met chronische pijn waar niets aan te doen is. Maar ondanks, of misschien juist dankzij dat, is het leven de moeite meer dan waard. Als je zo iets overkomt, ga je stil staan bij wat echt belangrijk is in je leven en maak je keuzes. Stop je je energie niet meer in zaken die ze niet waard zijn.
En leer je genieten van alles wat je nog wel kunt in plaats van stil te staan bij alles wat je niet meer kunt. Dankzij Art en France kan ik zelf mijn tijd indelen en werken wanneer het mij uitkomt.  En de boel een keer de boel laten als de zon schijnt.  Het Franse « art de vivre », dat staat hier hoog in het vaandel.
En het staat ook als motto op de Art en France website.

Besançon en de rivier de Doubs

 

Martha’s Top Drie

1
De enige echte comtékaas, het liefst één die 24 maanden gerijpt heeft, een AOC.  En dan ook nog een die gemaakt is van voorjaarsmelk, dat is de allerlekkerste.  Kaas waar van die kleine zoutkristalletjes in zitten.  Natuurlijk ontbreekt hij hier nooit op het kaasplateau, maar ook in de salade of op brood is hij heerlijk.  Ik koop hem altijd op de overdekte markt, de marché des Beaux Arts in het centrum van Besançon.

2
De Vin de Paille, nog zo’n specialiteit uit de Franche-Comté.  Gemaakt van druiven die minimaal 6 weken op stro(vandaar de naam) hebben liggen drogen.  Tussen kerst en eind februari worden de gedroogde en inmiddels zeer zoete druiven geperst.  Van 100 kilo druiven krijg je op die manier maar zo’n 15 à 18 liter druivenmost, de basis voor de wijn.  (Domaine Jacques Tissot)

3
Besançon, mijn stad.  Omdat deze stad eigenlijk alles heeft.  Een historisch centrum met een stadsgezicht dat al vanaf de 17e eeuw beschermd wordt.  Een gedeelte van dat historisch centrum staat op de Unesco werelderfgoedlijst.  Vanuit het oude centrum loop je binnen 10 minuten de natuur in, de heuvels en bossen rondom de stad.  Besançon is de stad met het musée des Beaux Arts waar zowel de wisselende exposities als de vaste collectie de moeite waard zijn.  Verder de Citadelle, een van de bouwwerken van Vauban.  Ook de citadelle staat op de werelderfgoedlijst.  Je hebt er een geweldig uitzicht over de stad en de omgeving.  Het leukste vind ik er de dierentuin.  Maar je kunt er ook naar het Musée de la Résistance et de la Déportation, erg indrukwekkend.  Tot slot de rivier die als een lus om de stad ligt, de Doubs.  Waarlangs je geweldig kunt wandelen en fietsen, of een plekje kunt zoeken voor een picknick.  Het fietspad langs de Doubs loopt van Nantes tot aan Budapest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten